Veelgestelde vragen

Hoe kunnen wij je helpen?

Spoedvraag? Bel ons 24/7

0341 356 525

Voor de zwangerschap


Als je zwanger wilt worden kun je zorgen voor een gezonde start voor jullie baby. Dit doe je door samen met je partner gezond te leven, het liefst al een half jaar voor de bevruchting. Sommige stoffen kunnen namelijk al gevaarlijk zijn voor jullie kindje als je nog niet zwanger bent. Ook de allereerste periode als je net zwanger bent en je het zelfs zelf nog niet weet, is een belangrijke periode voor de gezondheid van je kind. In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelt een baby zich razendsnel.

Concreet houdt dit in dat je start met foliumzuur, gezond en gevarieerd eet en regelmatig beweegt. Sommige medicijnen mogen niet gebruikt worden in de zwangerschap, gebruik je medicijnen vraag dan aan je huisarts of aan ons of je deze middelen mag blijven gebruiken.

Verder is het voor jullie beiden heel belangrijk om vóór de zwangerschap te stoppen met roken en het gebruik van alcohol en/of drugs. Deze middelen hebben allemaal invloed op jullie vruchtbaarheid en de gezondheid van de baby!

Kijk voor meer informatie op www.strakszwangerworden.nl

Vanaf het moment dat je zwanger wilt of kunt raken!

Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap.

Het gebruik van extra foliumzuur verkleint de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.

De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Er zijn vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind met een neurale buisdefect te krijgen. Dit verhoogde risico is er als de aanstaande ouders zelf, een kind, een broer of zus en/of aanstaande grootouders een neurale buisdefect hebben. Wanneer je binnen deze risicogroep valt en zwanger wilt of kunt worden, adviseren we je een hogere dosis foliumzuur, namelijk 5 mg per dag te slikken. Dit is op recept via ons of je huisarts verkrijgbaar.


Meer informatie over het slikken van foliumzuur vind je op www.strakszwangerworden.nl

Je kunt bij ons terecht met al je vragen over zwanger worden. Soms is het mogelijk om je vragen telefonisch te beantwoorden maar anders ben je van harte welkom op ons kinderwensspreekuur. Je kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken.

Zwangerschap


Rond 7 tot 8 weken zwangerschap maken we de eerste echo. We kijken dan of het kindje in de baarmoeder zit en het hartje klopt. Tussen de 10 en 12 weken maken wij een termijnecho. Bij deze echo bepalen we door middel van de lengte van het kindje de duur van de zwangerschap. Dit is een uitwendige echo, het is daarom belangrijk dat je met een volle blaas komt.

Soms is het in de loop van de zwangerschap noodzakelijk om een extra echo te maken. Wij zullen dit dan met je bespreken.

Verder krijg je bij ongeveer 36 weken de liggingsecho. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de ligging en groei van het kindje.


Tijdens het intakegesprek zullen we je uitgebreid informeren over de mogelijkheden van prenatale screening. Mocht het nodig zijn dan kunnen wij daar ook een tweede gesprek met je voor inplannen.

Van ons krijg je de folders mee die je ook als bijlage in de bevestigingsmail na aanmelding hebt gekregen. Alle informatie is ook terug te vinden op de website www.pns.nl

Het is belangrijk dat je deze informatie goed doorleest, het kan helpen de juiste beslissingen te nemen.

Na de eerste afspraak en de echo kom je in het begin van de zwangerschap één keer per vier weken op controle. Naarmate de zwangerschap vordert neemt de frequentie toe tot één keer per drie en twee weken. In de laatste periode voor de bevalling zien wij je graag iedere week, en zo nodig vaker.

Tijdens de controles wordt er ingegaan op je vragen en eventuele klachten. Bij iedere controle meten wij je bloeddruk en gewicht, daarnaast doen we uitwendig onderzoek naar de groei van de baarmoeder en de ligging van de baby. Vanaf 12 weken zwangerschap luisteren we met de doptone naar de hartslag van de baby. Ongeveer drie keer tijdens de zwangerschap wordt je ijzergehalte gemeten.

Mochten er zich complicaties voordoen dan overleggen wij met de huisarts of gynaecoloog. Zo nodig verwijzen wij je door naar de gynaecoloog.

Er zijn veel sites waar informatie te vinden is over zwangerschap, geboorte en kraambed. Hier volgen er een aantal waar je betrouwbare informatie kunt vinden.

  • www.strakszwangerworden.nl Informatie over een goede voorbereiding op een gezonde zwangerschap.

  • www.deverloskundige.nl Dit is een website geschreven door verloskundigen voor zwangeren. Veel verschillende onderwerpen komen aan bod en je kunt ook de ontwikkeling per week van jullie kindje zien.

  • www.borstvoeding.com Héél veel informatie over alles rondom het geven van borstvoeding, vaak onderbouwd met wetenschappelijke artikelen.

  • www.voedingscentrum.nl Informatie over voeding, advies over wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap.

  • www.cjgputten.nl Onder het Centrum voor Jeugd en Gezin valt ook het consultatiebureau. Je vindt er allerhande tips en cursussen over opvoeding.

  • www.geboortehuis.nl Informatie over bevallen in het Geboortezorghuis Harderwijk.

  • www.stjansdal.nl Informatie over het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk

  • www.rokeninfo.nl Website met hulp om te stoppen met roken.

  • www.alcoholenzwangerschap.nl over alcoholgebruik in de zwangerschap.

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, de verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou/jullie belangrijk is. Degene die de bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Een geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4’tjes. Zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen.

Door een geboorteplan te schrijven ben je bewust bezig met de bevalling en vaak helpt dit om je goed voor te bereiden, want je laat ons en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.

Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken.
Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Juist op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Bespreek het geboorteplan met ons. Wij kunnen je verdere uitleg geven en bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan alternatieven.

Via de website www.deverloskundige.nl kun je de online checklist geboorteplan invullen door één of meerdere antwoorden aan te vinken.

Download hier de papieren versie van het geboorteplan.

Rond de achtste week van je zwangerschap kom je voor het eerst bij ons voor een intakegesprek. Er komen verschillende onderwerpen aan bod zoals: bijzonderheden over jullie gezondheid, erfelijke ziekten en/of afwijkingen binnen beide families, de duur van de zwangerschap en de prenatale screening.

De meeste informatie zal bij jullie bekend zijn maar toch kan het handig zijn om van tevoren na te gaan of er bijzonderheden zijn binnen de beide families.

Als je je via het inschrijfformulier bij ons hebt aangemeld ontvang je een intakeformulier met vragen. Het is fijn als je het ingevulde formulier al vóór je intakegesprek naar ons terugstuurt.

Verder controleren we je bloeddruk, gewicht en nemen we een buisje bloed af waarbij ook het glucose- en ijzergehalte wordt bepaald.


Wij zullen je informatie geven over de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Toch is vaak ook leuk en leerzaam om een (online)zwangerschapscursus te volgen.

Kijk welke cursus jou het meeste aanspreekt en schrijf je in. De startdatum is afhankelijk van het soort cursus dat je volg, informeer hiervoor bij degene die de cursus aanbiedt.

Cursusaanbod:

- Geboorte Vol Vertrouwen (1-daagse bevalcursus of online)
- SamenBevallen (Wordt gegeven bij ons in de praktijk)
- FijnZwanger (1-daagse bevalcursus)
- Online Geboorte Academie (online)
- Fit&Zwanger (sport)
- StudioSama (Yoga)



Bevalling


Welke spullen moet ik klaar hebben staan voor de bevalling?

Ook wanneer je in het GeZo (geboortezorghuis) wilt gaan bevallen is het nodig om het een en ander klaar te hebben staan. Soms levert de zorgverzekeraar een gratis kraampakket maar controleer altijd even de inhoud omdat deze vaak niet toereikend is.

Als je zelf een pakket samenstelt heb je het volgende nodig:

  • 2 kraammatrassen

  • 10 celstofonderleggers

  • 1 navelklem of cordring

  • 1 flesje alcohol 70%

  • 3 pakken kraamverband

  • 3 pakken maandverband

  • 1 pak gaasjes

  • 1 pak watten

  • 1 thermometer (geen oorthermometer)

  • zeep

  • waskom (bijvoorbeeld een afwasbak)

  • 2 emmers

  • (zwarte) vuilniszakken

  • extra verlichting (zoals een staande schemerlamp of zaklamp van je telefoon)

Zowel de klossen om je bed te verhogen, als een ondersteek en bedsteun kun je via Medipoint gratis lenen via www.medipoint.nlMocht het verhogen met klossen niet lukken, dan kun je ook kratjes proberen.


Zorg ook dat je matras goed beschermd is. Dit kan je doen met het bedzeil uit het kraampakket of een waterdichte molton van de HEMA, IKEA of Action.


We bespreken de belinstructies tijdens het spreekuur en de informatie avond voor de bevalling.

  • Als je ongerust bent of ergens over twijfelt.

  • Als de weeën pijnlijk en regelmatig met een frequentie van 3 minuten terugkomen. Hierbij tellen we vanaf het begin van de wee, tot het begin van de volgende wee.

  • Als de vliezen breken. Bij helder vruchtwaterverlies (eventueel met wat bloed) is het niet nodig om ons 's nachts te bellen, maar kun je wachten tot de volgende ochtend.

  • Als het vruchtwater bruin of groen is altijd meteen bellen, dus ook 's nachts.

  • Als de vliezen breken en het hoofdje niet is ingedaald (dit hebben wij dan vooraf op het spreekuur met je afgesproken), wil je dan blijven liggen tot we zijn geweest?

Als je denkt dat de bevalling begonnen is, wil je dan water koken, 2 kruiken vullen en deze in het bedje leggen? Indien nodig ook graag de slaapkamer waar je gaat bevallen verwarmen.

De plaats waar je gaat bevallen bepaal je in principe zelf, tenzij er medische redenen zijn waarvoor je in het ziekenhuis moet bevallen.

Als alles normaal verloopt heb je de keuze tussen thuis bevallen en in het Geboortezorghuis Harderwijk (GeZo). Hier beval je dicht bij het ziekenhuis in een huiselijke omgeving. Zijn er geen complicaties, dan ga je zo snel mogelijk weer naar huis. Je kunt tot op het laatste moment op de door jou gemaakte keuze terugkomen. In veel gevallen betaal je een eigen bijdrage voor de bevalling in het GeZo. Kijk voor meer informatie op www.geboortezorghuis.nl.

Het kan zijn dat je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen. Dit kan al aan het begin van je zwangerschap duidelijk zijn, maar het kan ook tijdens de zwangerschap of gedurende de bevalling blijken dat het voor jou beter is om in het ziekenhuis te bevallen. Dat zullen we op dat moment met je bespreken.

Als je thuis hoopt te bevallen, en je slaapkamer is boven moeilijk te bereiken, of je slaapt op zolder, overweeg dan om beneden te bevallen. Dit met het oog op eventueel vervoer per brancard.

Verder is het belangrijk dat de minimale hoogte van je bed 70 cm is en je matras goed beschermd is met zeil of plastic.



Kraambed

Al vroeg in de zwangerschap, rond de 10 weken! Tijdens de intake zullen we de kraamzorg met je bespreken en aangeven dat je je kunt aanmelden.

Borstvoeding heeft grote voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind en ook voor de gezondheid van jezelf. Flesvoeding levert, net als moedermelk, alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft. Eén van de grote verschillen is dat moedermelk "eigen melk” is, in tegenstelling tot aangepaste koemelk van een fabrikant. Deze moedermelk wordt daardoor beter verdragen (denk aan allergieën) en bevat onder andere ook immuunstoffen. Deze spelen een belangrijke rol bij de beschermende werking tegen ziekten.

Andere voordelen zijn koestering en geruststelling van je kind, wat de band tussen jou en de baby versterkt. Een sneller lichamelijk herstel en een verminderde kans op infecties behoren bij de voordelen voor jezelf. Bij langdurig voeden is de kans op borstkanker aantoonbaar kleiner.

Ook al is borstvoeding geven iets heel natuurlijks, het is niet vanzelfsprekend dat het geven van borstvoeding vanaf het begin goed loopt. Het is belangrijk om van tevoren al het één en ander te lezen en te horen over het normale verloop van de borstvoeding waardoor de kans van slagen duidelijk groter wordt. Juist in de eerste weken vraagt borstvoeding geven veel tijd en energie. Toch loont deze investering voor een goed verloop van de borstvoedingsperiode en daarmee voor de toekomst van jullie kindje en jezelf

Tijdens de intake zullen we ingaan op je keuze voor de voeding van de baby en je voorlichten over borstvoeding en flesvoeding. In de loop van de zwangerschap komen we hier nog een keer op terug.

Aan het einde van het kraambed spreken we met jou een nacontrole af. Dit is ongeveer 6 weken na de bevalling. Tijdens dit consult horen we graag hoe het gaat met jou en de baby, we controleren je bloeddruk, eventuele wondgenezing en de functie van de bekkenbodem. Op indicatie prikken we nog een keer het ijzergehalte.

Leer ons kennen

Geen antwoord op je vraag?

Heb je op deze pagina toch niet genoeg informatie kunnen vinden, neem dan gerust contact met ons op.