De tweede helft van de zwangerschap

De zwangerschap vordert al flink. Vanaf 19-22 weken zwangerschap kan je partner de baby gaan voelen. Voor jou zal het nog iets langer duren.

Spoedvraag? Bel ons 24/7

0341 356 525

Je begint waarschijnlijk al mooi te groeien. Bij de één kan dat al zichtbaar worden bij 8 weken terwijl er bij een ander bij 24 weken voorzichtig een buikje zichtbaar wordt. Vaak heeft dit te maken met eerdere zwangerschappen. Daarnaast wordt de werking van je darmen wat trager en worden je buikspieren wat slapper waardoor je eerder een buikje kunt gaan zien.

Sommige vrouwen krijgen last van rug- en/of bekkenpijn. Het is belangrijk om je spieren in deze regio sterk te houden. Dit kan door sporten of met spierversterkende oefeningen (van bijvoorbeeld een fysiotherapeut).

Dit is ook de tijd om je te oriënteren en op te geven voor een zwangerschapscursus. Een cursus kan je niet alleen helpen voor te bereiden op de bevalling maar ook om in contact te komen met andere zwangere vrouwen. In de wachtkamer hebben we folders liggen van verschillende cursussen, vraag ons gerust om passend advies.

Houd het bewegen van het kindje in de gaten. Na ongeveer 28 weken zwangerschap willen we graag dat je het kindje elke dag een aantal keer voelt. Ieder kindje heeft zijn of haar eigen patroon. Mocht je merken dat het bewegen minder is dan normaal neem dan even de tijd om contact te maken met de baby. Als dit onvoldoende helpt of je maakt je zorgen dan willen we graag dat je belt!

De controles zijn nu om de 2-3 weken en vanaf ongeveer 36 weken mag je iedere week komen.

We maken rond de 36ste week ook de liggingsecho. Zo bepalen we of het kindje met het hoofdje naar beneden ligt en hoe het kindje groeit.

Leer ons kennen

Het 9 maanden plan

Stap voor stap door jouw zwangerschap