Wanneer bellen

Bij ongeveer 36 weken zwangerschap zullen wij met je bespreken wanneer je ons gaat bellen voor de bevalling. Hier zetten we het nog een keer op een rijtje:

  • Als je ongerust bent.
  • Als de weeën pijnlijk en regelmatig met een frequentie van 3 minuten terugkomen. Hierbij tellen we vanaf het begin van de wee, tot het begin van de volgende wee.
  • Als de vliezen breken. Bij helder vruchtwaterverlies (eventueel met wat bloed) is het niet nodig om ons 's nachts te bellen, maar kun je wachten tot de volgende ochtend.
  • Als het vruchtwater bruin of groen is graag altijd meteen bellen, dus ook 's nachts.
  • Als de vliezen breken en het hoofdje niet is ingedaald (dit hebben wij dan vooraf op het spreekuur met je afgesproken), wil je dan blijven liggen tot we zijn geweest?

Aan het einde van de zwangerschap is het verlies van bloederig slijm niet verontrustend.
Regelmatig wordt ons gevraagd hoe weeën te herkennen zijn. Dit is lastig uit te leggen. Wel is duidelijk dat als je twijfelt tussen harde buiken en weeën, de echte weeën nog niet begonnen zijn. Vaak zijn vrouwen al een aantal uren aan het rommelen voordat de bevalling door zet. Ontsluitingsweeën zijn echt pijnlijk en duren over het algemeen een volle minuut.

Als je denkt dat de bevalling begonnen is, wil je dan water koken, 2 kruiken vullen en deze in het bedje leggen? Indien nodig ook graag de slaapkamer waar je gaat bevallen verwarmen.