Verloop

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Soms gebeurd er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang. Soms duurt dit een week tot enkele weken. Geleidelijk krijg je buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Een miskraam bij 12-16 weken kan meer pijn doen, omdat je dan een soort ontsluitingsweeën hebt om het grotere vruchtje uit de baarmoeder te werken. Soms verlies je dan ook bloedstolsels. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken. 

Probeer bij een spontane miskraam het vruchtje op te vangen. Wij kunnen dan kijken of het vruchtje compleet is en of er niet nog een deel in je lichaam is achtergebleven.

Als een miskraam niet vanzelf op gang komt kan het nodig zijn dat we je verwijzen naar de gynaecoloog. Dit zullen we dan met jullie bespreken.