Plaats van bevallen

De plaats waar je gaat bevallen bepaal je in principe zelf, tenzij er medische redenen zijn waarvoor je in het ziekenhuis moet bevallen.

Als alles normaal verloopt heb je de keuze tussen thuis bevallen en in het Geboortezorghuis Harderwijk (GeZo). Hier beval je dicht bij het ziekenhuis in een huiselijke omgeving. Zijn er geen complicaties, dan ga je zo snel mogelijk weer naar huis. Je kunt tot op het laatste moment op de door jou gemaakte keuze terugkomen. In veel gevallen betaal je een eigen bijdrage voor de bevalling in het GeZo.

Kijk voor meer informatie op www.geboortezorghuis.nl

Het kan zijn dat je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen. Dit kan al aan het begin van je zwangerschap duidelijk zijn, maar het kan ook tijdens de zwangerschap of gedurende de bevalling blijken dat het voor jou beter is om in het ziekenhuis te bevallen. Dat zullen we op dat moment met je bespreken.

Als je thuis hoopt te bevallen, en je slaapkamer is boven moeilijk te bereiken, of je slaapt op zolder, overweeg dan om beneden te bevallen. Dit met het oog op eventueel vervoer per brancard. 

Verder is het belangrijk dat de minimale hoogte van je bed 70 cm is en je matras goed beschermd is met zeil of plastic. Bedklossen en een ondersteek zijn te leen via de uitleen van Icare.