Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, de verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Een geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4’tjes. Zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen.

Wat kan je in het geboorteplan schrijven?

  • Waar je wilt bevallen
  • Wie er bij de bevalling mogen zijn
  • In welke houding je wilt bevallen
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
  • Of je de baby zelf wilt aanpakken
  • Wie de navelstreng mag doorknippen
  • Of je borstvoeding wilt geven

Waarom een geboorteplan?
Je bent al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid.
Je laat ons en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.

Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken.
Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Bespreek het geboorteplan met ons. Wij kunnen je verdere uitleg geven en bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan alternatieven.

Je kunt het geboorteplan online invullen of op papier. Via de website www.deverloskundige.nl kun je de online checklist geboorteplan invullen door één of meerdere antwoorden aan te vinken.

Download hier de papieren versie van het geboorteplan: Geboorteplan.pdf