Foliumzuur

Het is noodzakelijk om al vóór de zwangerschap te starten met het gebruik van extra foliumzuur (= vitamine B11). Een tekort aan foliumzuur speelt een rol bij het ontstaan van neurale buisdefecten zoals spina bifida (open ruggetje). Het is daarom zinvol dat alle vrouwen die zwanger willen of kunnen worden 0,5 mg foliumzuur per dag gaan slikken. Deze tabletjes zijn zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogist. In een multivitaminepreparaat voor zwangeren zit ook voldoende foliumzuur.

Er zijn vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind met een neurale buisdefect te krijgen. Dit verhoogde risico is er als de aanstaande ouders zelf, een kind, een broer of zus en/of aanstaande grootouders neurale buisdefect hebben. Wanneer je binnen deze risicogroep valt en zwanger wilt of kunt worden, wordt geadviseerd een hogere dosis foliumzuur, namelijk 5 mg per dag te slikken. Dit is op recept via ons of je huisarts verkrijgbaar.

Voor het slikken van foliumzuur geldt dus dat dit al in de periode vóór de bevruchting ingenomen moet worden en anders direct bij het vermoeden van een zwangerschap. Meer informatie kun je eventueel vinden op www.strakszwangerworden.nl.