Controles

De eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling zijn wij verantwoordelijk voor de zorg jou en de baby. Dit houdt in dat wij een aantal keren bij je thuis op controle komen om te horen hoe het gaat. Dit betreft onder andere de begeleiding bij de voeding, het bewaken van je lichamelijk herstel en er is natuurlijk aandacht voor je emotionele gesteldheid. De kraamverzorgende is een aantal uren per dag aanwezig in het gezin en helpt bij de verzorging. Bij complicaties weet zij wanneer zij contact met ons moet opnemen.

De verloskundige die de bevalling heeft begeleid zie je in ieder geval terug in het kraambed. Op deze manier kan je samen met haar de bevalling nog eens doorspreken. Na zes weken wordt ook de nacontrole door haar verricht.

In de eerste week na de geboorte van de baby worden de hielprik en gehoortest uitgevoerd. Tijdens de hielprik wordt er een kleine hoeveelheid bloed uit de hiel van de baby afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Snelle opsporing van deze aandoeningen kan de schade aan de baby voorkomen of beperken. Voor meer informatie kun je terecht op www.rivm.nl/hielprik. Van de gehoortest krijg je meteen de uitslag.

Als er medische redenen zijn waardoor je de hele zwangerschap onder controle bent bij de gynaecoloog, vinden wij het prettig als je in de zwangerschap al een keer contact met ons opneemt.