De eerste helft van de zwangerschap

Rond de achtste week van je zwangerschap kom je voor het eerst bij ons op een intakegesprek.

Spoedvraag? Bel ons 24/7

0341 356 525

Rond de achtste week van de zwangerschap kom je voor het eerst bij ons op een intakegesprek en wordt de eerste echo gemaakt. Er komen tijdens de intake verschillende onderwerpen aan bod zoals: bijzonderheden over jullie gezondheid, erfelijke ziekten en/of afwijkingen binnen beide families en de prenatale screening.

Na de eerste afspraak en de termijnecho kom je in het begin van de zwangerschap één keer per vier weken op controle. Naarmate de zwangerschap vordert neemt de frequentie van deze controles toe tot één keer per drie en twee weken.

Tijdens deze controles horen we graag hoe het gaat met jou en de baby. We meten je bloeddruk en gewicht en luisteren naar het hartje van de baby. De groei van de baby bepalen we door uitwendig onderzoek.

Als jullie willen is er mogelijkheid voor onderzoek naar de gezondheid van jullie baby. Meer hierover kun je lezen op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Daar, waar je aan het begin van je zwangerschap last kunt hebben van misselijkheid en vermoeidheid zul je merken dat deze klachten tussen de 12-16 weken (meestal) gaan verdwijnen. Vraag bij ons gerust tips tegen deze kwaaltjes. Op www.deverloskundige.nl kan je per kwaal ook adviezen vinden.

Blijf tijdens je zwangerschap lekker doorsporten zoals je gewend bent (m.u.v. duiken of contactsporten zoals kickboksen/hockey). Zo houd je je conditie op peil en heb je minder kans op bekkenklachten, hoge bloeddruk en zwangerschapssuiker. Ben je niet zo’n sporter? Ga dan wandelen, fietsen of zwemmen om in beweging te blijven.

Regel kraamzorg het liefst voor 12 weken zwangerschap. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Hieronder vind je de verschillende bureaus en ZZP’ers die in de regio werkzaam zijn.

Kraamzorgbureaus:

ZZP:

Leer ons kennen

Het 9 maanden plan

Stap voor stap door jouw zwangerschap